OP ZOEK NAAR TIPS VOOR EEN GLUTENVRIJ DIEET?

Omdat we bij Traindevie het jou zo gemakkelijk mogelijk willen maken, helpen we je graag met enkele tips voor een glutenvrij dieet.

Waarop je het beste kan letten als je een glutenvrij dieet gaat volgen

Alternatieve voedingsmiddelen

Er zijn enkele producten die je achterwege moet laten als je coeliakie hebt of gluten intolerant bent. Zorg er in dat geval wel voor dat je de voedingsstoffen die je uit bijvoorbeeld glutenvol broodzou halen, nog steeds binnenkrijgt via andere voedingsmiddelen om tekorten te vermijden. Uit onderstaande alternatieve voedingsmiddelen haal je ijzer, jodium, calcium, foliumzuur, vitamine E, vitamine B1 en voedingsvezels:

  • vlees
  • eieren
  • oergranen die van nature glutenvrij zijn
  • biergist
  • peulvruchten
  • melkproducten
  • noten en zaden
  • groenten en fruit
  • vis en zeevruchten
  • gekookte aardappelen
  • havermout en –vlokken
  • olie en bereidingsvetten
  • glutenvrij bakkerszout

Voorkom aanraking met gluten

Als je coeliakie hebt of glutenintolerant bent, dan kan iedere kleine aanraking met gluten voor heel wat vervelende gevolgen zorgen. Om besmetting te voorkomen, houd je dan de volgende tips voor een glutenvrij dieet in het achterhoofd:

  • Laat je afwasborstel dagelijks meedraaien in je vaatwasser.
  • Was altijd je handen voor je een glutenvrije maaltijd bereidt.
  • Gebruik altijd schone keukendoeken
  • Vermijd bouillon of soep waar vermicelli uit gezeefd is.
  • Gebruik een aparte pan met frituurvet voor glutenvrije snacks.
  • Vermijd elk contact met gluten-bevattende granen of producten.
  • Bewaar en bereid je glutenvrije gerechten op een schone plaats.
  • Kies voor goed gereinigde keukenmaterialen i.p.v. houten materiaal.
  • Lees de etiketten van voedingsproducten, maar ook bijvoorbeeld van cosmetica nauwgezet.
  • Gebruik je gezond verstand.

Andere tips voor een glutenvrij dieet

Glutenvrije restaurants

In restaurants is het vaak lastig om glutenvrij te eten omdat je niet in de keuken kan kijken. Je weet ook vaak niet of het personeel begrijpt wat gluten vrij eten inhoudt, en of ze je wel serieus nemen. Verzeker je daarom door duidelijk te vragen aan de uitbater of je glutenvrij kan eten. Als je van te voren reserveert en aangeeft dat je glutenvrij wil eten, maak je het de chef kok, en jezelf, wel gemakkelijker want dan heeft de chef-kok de tijd om speciaal voor jou glutenvrije gerechten voor te bereiden. Bij twijfel neem je het zekere voor het onzekere en zoek je gewoon een ander restaurant.

Ben je zelf uitbater van een restaurant, brasserie of hotel en wil je glutenvrije gerechten aanbieden aan je gasten? Wij worden graag jouw nieuwe glutenvrije horeca-leverancier en geven je bovendien handige tips om je keuken allergeenvrij te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp Vraag? WhatsApp ons!